Aan welke zijde van het fietspad loopt u (hard)?

Daan Andries 23-02-2021

Aan welke zijde van het fietspad loopt u (hard)?

Om fit te blijven ga ik graag een rondje hardlopen. Niet te gek. Vijf kilometer vind ik ver genoeg.

 

Bij het hardlopen ben ik bij ons in de buurt voornamelijk aangewezen op fietspaden. Dat is op zich niet erg. Het fietspad loopt wat mij betreft fijner dan de stoep.

 

Ik ben uiteraard niet de enige die gebruikmaakt van het fietspad. Naast (brom)fietsers kom ik ook andere hardlopers en wandelaars tegen. Wat mij opvalt is dat zij vaak aan de rechterkant van het fietspad lopen. En meestal zijn zij ook niet goed zichtbaar. Ze zijn dan bijvoorbeeld enkel donker gekleed. Of de kleding is niet voorzien van reflectiemateriaal of verlichting.

 

De kans bestaat dat het voorgaande ook voor u als lezer van deze blog geldt. Ik wil u om die reden graag wijzen op het volgende.

 

Wanneer een trottoir of stoep ontbreekt mag u over het fietspad lopen. Dit moet zelfs. Anders zou u immers op de weg moeten lopen. U moet daarbij echter wel zo veilig mogelijk over het fietspad lopen. Dit betekent onder meer dat u aan de veilige kant van het fietspad dient te lopen. De veilige kant is de linkerkant. En dus niet de rechterkant. De reden hiervoor is dat u dan:

 

  • tegenliggers sneller ziet aankomen en
  • achteropkomende (brom)fietsers niet hindert
     

 

Verder is het verstandig als u:

 

  • achter elkaar loopt en
  • enig reflectiemateriaal draagt.
     

 

Houdt u zich hier niet aan en wordt u aangereden door een (brom)fietser, dan blijft een deel van de schade voor uw eigen rekening. Welk deel is uiteindelijk aan het oordeel van de rechter. Hiervan moet u echter niet afhankelijk willen zijn. Dus: loop enkel aan de linkerkant van het fietspad, loop achter elkaar en draag op zijn minst enig reflectiemateriaal.

 

Hebt u een vraag over letselschade? Of hebt u schade geleden als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeval. Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op
Ons werkgebied Eindhoven Tilburg Breda Den Bosch