Er gebeuren veel verkeersongevallen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Zelfs in de file gebeuren er regelmatig ongevallen. Vaak zijn er automobilisten bij betrokken. Maar ook motorrijders, bromfietsers, fietsers of voetgangers kunnen betrokken raken bij een ongeval.
Zowel met hoge als met een lage snelheid kunnen de gevolgen van ongeval groot zijn. Zo kunnen verkeersongevallen – naast kneuzingen en schade aan het gebit – bijvoorbeeld leiden tot:
Vaak is snel duidelijk wie er aansprakelijk is, omdat er een duidelijke verkeersregel is overtreden. Denk bijvoorbeeld aan:
Dit blijkt dan uit het aanrijdingsformulier, een proces-verbaal van de politie, camerabeelden, getuigenverklaringen of een rapport van de schade aan het voertuig.
Het kan ook gebeuren dat beide partijen een verkeersfout maken. Degene die letsel heeft opgelopen heeft dan eigen schuld aan het ontstaan van het ongeval. Dit betekent dat niet de volledige schade wordt vergoed, maar slechts een deel ervan. Hoe groot dat deel is, hangt af van:
Fietsers en voetgangers krijgen doorgaans minimaal 50% van hun schade vergoed als zij zijn aangereden door een gemotoriseerd voertuig. We noemen dit de 50%-regel.
Kinderen tot 14 jaar krijgen doorgaans hun volledige schade vergoed als zij door een motorvoertuig worden aangereden. We noemen dit de 100%-regel.
Als u als bestuurder van uw auto letselschade oploopt door een ongeval waaraan u zelf schuld heeft, kunt u – indien u deze heeft afgesloten - een beroep doen op uw Schade Verzekering Inzittenden (SVI). Deze keert ook uw letselschade uit als het een eenzijdig verkeersongeval betreft.
Bij scooters en motoren bestaat de Schade Verzekering Opzittenden (SVO), waarvoor hetzelfde geldt.
Als er meerdere auto’s betrokken zijn bij een ongeval dan kunt u een beroep doen op de regeling Schuldloze Derde. U hoeft dan de discussies tussen de verschillende verzekeraars niet af te wachten voordat u uw schade vergoed krijgt.
Heeft u letselschade opgelopen bij een verkeersongeval? Neemt u dan contact met ons op.