Schadevergoeding aanrijding fiets - Fietsongeluk

Daan Andries 12-05-2025

Bent u betrokken geweest bij een aanrijding op de fiets en heeft u letsel opgelopen? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af of u recht heeft op een schadevergoeding. Bij een fietsongeluk is de aansprakelijke partij vaak verplicht om uw schade te vergoeden. Toch is het niet altijd duidelijk wie aansprakelijk is en welke schade wordt vergoed. Op deze pagina leggen wij uit wat uw rechten zijn, hoe u uw letselschade kunt verhalen en in welke situaties u hulp kunt inschakelen.

Schadevergoeding aanrijding fiets - Fietsongeluk

Wanneer heeft u recht op schadevergoeding bij een fietsongeluk?

De kans dat u recht heeft op vergoeding van uw schade is groot wanneer u als fietser wordt aangereden.

U heeft recht op schadevergoeding bij een fietsongeluk als:

  • U bent aangereden door een auto, scooter of ander motorvoertuig.
  • De tegenpartij een verkeersfout maakte, bijvoorbeeld geen voorrang verleende.
  • U letselschade opliep. Ook bij gedeelde of onduidelijke schuld bestaat in veel gevallen recht op (gedeeltelijke) schadevergoeding.
  • U jonger bent dan 14 jaar en aangereden bent door een motorvoertuig.

Mogelijk recht op vergoeding als:

  • U werd aangereden door een andere fietser of voetganger.
  • U zelf ook een fout maakte, maar de tegenpartij grotendeels schuldig is.

Niet zeker of u recht heeft op schadevergoeding na een fietsongeluk? Neem vrijblijvend contact op en laat ons beoordelen of u recht heeft op schadevergoeding.[[cta]]

Wanneer principe recht op schadevergoeding fietsongeluk

Soorten schadevergoeding aanrijding fiets

Bent u aangereden op de fiets? Dan heeft u vaak recht op schadevergoeding. Maar waar bestaat die vergoeding uit? Veel mensen denken alleen aan medische kosten, maar er is meer. We maken onderscheid tussen twee soorten schade:

  1. Materiële schade
  2. Immateriële schade (smartengeld)

1. Materiële schade

Materiële schade is alles wat u financieel raakt na een fietsongeluk. Het gaat om kosten die u maakt of inkomsten die u misloopt door het ongeval. Denk aan medische kosten, een kapotte fiets, beschadigde spullen of hulp in het huishouden.

Kunt u tijdelijk niet werken? Dan lijdt u inkomstenverlies. Ook dat valt onder materiële schade. In sommige gevallen lopen de letselschade bedragen flink op.

Om uw schade vergoed te krijgen, moet u deze kunnen aantonen. Verzamel daarom bewijzen zoals facturen en loonstroken. Hoe vollediger de onderbouwing, hoe groter de kans op een volledige vergoeding.

2. Immateriële schade (smartengeld)

Niet alle schade is zichtbaar of in geld uit te drukken. Pijn, angst of verlies van levensvreugde vallen onder immateriële schade. Deze vorm van schadevergoeding wordt smartengeld genoemd.

U heeft recht op smartengeld als het ongeluk uw dagelijks leven heeft beïnvloed of dat blijft doen. Bijvoorbeeld wanneer u last houdt van:

  • aanhoudende pijnklachten
  • verminderde mobiliteit
  • beperkingen in werk, huishouden of sociale activiteiten

De hoogte van het smartengeld hangt sterk af van uw persoonlijke situatie. Factoren zoals de ernst van het letsel, uw leeftijd en de duur van het herstelproces spelen daarbij een belangrijke rol.

Soorten schadevergoeding fiets aangereden

Wat moet u doen na een fietsongeluk?

Wanneer u bent aangereden op de fiets, is het belangrijk dat u direct de juiste stappen zet. Wat u nu doet, bepaalt of uw schade en letselschade straks vergoed wordt. Hieronder ziet u stap voor stap wat u moet doen na een fietsongeluk:

  1. Verzamel gegevens van de tegenpartij
  2. Vul samen een schadeformulier in
  3. Maak foto’s van de situatie
  4. Noteer gegevens van getuigen
  5. Bezoek een arts
  6. Bewaar alle bewijsstukken
  7. Neem contact op met een letselschadeadvocaat

1. Verzamel gegevens van de tegenpartij

Controleer na het fietsongeluk eerst of u veilig bent en geen dringend medisch ingrijpen nodig heeft. Vraag vervolgens naar de gegevens van de tegenpartij: naam, telefoonnummer, kenteken, verzekeraar en het polisnummer van de verzekeraar. Maak zo mogelijk een foto van het rijbewijs of de ID-kaart van de tegenpartij. Dit voorkomt dat u later met een onvindbare tegenpartij zit.

2. Vul samen een schadeformulier in

Gebruik het Europese schadeformulier en vul dit samen met de tegenpartij in. Laat het formulier ondertekenen door de betrokken partijen. Zo legt u de toedracht direct vast. Dit formulier is belangrijk bewijs om uw schadevergoeding veilig te stellen.

3. Maak foto’s van het ongeluk

Fotografeer de plek van het ongeval, uw verwondingen, schade aan de fiets en de andere betrokken vervoersmiddelen, verkeersborden en het wegdek. Beeldmateriaal helpt om de aansprakelijkheid helder te onderbouwen.

4. Noteer gegevens van getuigen

Heeft iemand het ongeval zien gebeuren? Noteer de naam en het telefoonnummer van deze getuige. Een onafhankelijke verklaring kan doorslaggevend zijn bij het aantonen van aansprakelijkheid.

5. Bezoek een arts

Zelfs bij licht letsel is een artsbezoek belangrijk. U laat daarmee officieel vastleggen dat u letsel heeft opgelopen. De medische informatie komt in uw medisch dossier terecht en vormt bewijs bij het indienen van uw schadeclaim.

6. Bewaar alle bewijsstukken

Verzamel alles: bonnetjes, verslagen, afspraken, mails en medische kosten. Noteer ook als u inkomen misloopt of hulp in huis nodig heeft. Zo bouwt u een compleet dossier op van uw opgelopen schade. Dat vergroot de kans op een maximale schadevergoeding.

7. Neem contact op met een letselschadeadvocaat

Na een aanrijding op de fiets komt er veel op u af. Een letselschade expert helpt bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en het indienen van uw schadeclaim. Heeft u ernstig letsel, blijvend letsel en is de aansprakelijkheid erkend? Dan wordt juridische hulp meestal volledig kosteloos vergoed.

Schadevergoeding aanrijding fiets tegenpartij schuldig

Schadevergoeding proces fietsongeluk

Bent u als fietser aangereden? Dan zit u waarschijnlijk met veel vragen. Wie regelt de schadevergoeding? Moet u zelf de tegenpartij aansprakelijk stellen? En hoe lang duurt zoiets eigenlijk?

Geen zorgen: u hoeft het niet alleen te doen. Als letselschade expert begeleiden wij u in elke stap van het proces. Zo weet u precies wat u kunt verwachten na een fietsongeluk of ander ongeval.

Met dit stappenplan ziet u precies hoe het schadevergoedingstraject bij een fietsongeluk verloopt:

  1. Aansprakelijk stellen van de tegenpartij
  2. Medische informatie verzamelen
  3. Letselschade in kaart brengen
  4. Voorschot aanvragen
  5. Onderhandelen en afronden
  6. Uitbetaling van de schadevergoeding

1. Aansprakelijk stellen van de tegenpartij

Wij stellen de aansprakelijke persoon schriftelijk aansprakelijk. Dat doen we namens u. Dit heet formeel een schadeclaim indienen. Daarna wachten we op een reactie van de verzekeraar. Pas als de aansprakelijkheid erkend is, kunnen we doorgaan met het verhalen van uw letselschade.

2. Medische informatie verzamelen

Uw medische situatie bepaalt welke letselschade u mag claimen. We verzamelen daarom uw medisch dossier. Hierin staat wat uw klachten zijn en wat voor letselschade opgelopen is. Dit is belangrijk bewijs voor de hoogte van de schadevergoeding.

3. Letselschade in kaart brengen

Samen brengen we de letselschade in beeld. Denk aan medische kosten, inkomensverlies, huishoudelijke hulp of extra opvang. We kijken ook naar immateriële schade zoals pijn of beperkingen. Zo ontstaat een compleet beeld van uw opgelopen schade.

4. Voorschot aanvragen

Heeft u kosten die niet kunnen wachten? Dan vragen wij een voorschot op de schadevergoeding aan bij de verzekeraar van de tegenpartij. Dit is in veel gevallen mogelijk en zeker bij ernstig letsel of langdurige uitval. Zo komt u niet in financiële problemen tijdens het letselschade traject.

5. Onderhandelen en afronden

Is uw medische situatie stabiel? Dan onderhandelen wij over de maximale schadevergoeding. Hierbij betrekken we alle letselschade die u opgelopen heeft, zowel financieel als emotioneel (smartengeld). We houden u voortdurend op de hoogte via duidelijke correspondentie.

6. Uitbetaling van de schadevergoeding

Als de onderhandelingen zijn afgerond, wordt de schadevergoeding uitbetaald. Dit is de afronding van uw gehele letselschade traject. Heeft u blijvend letsel? Dan zorgen wij dat ook toekomstige schade wordt meegenomen in de schadevergoeding.

Bent u betrokken geweest bij een aanrijding op de fiets? En wilt u weten waar u nu staat in het proces? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij begeleiden u van begin tot eind in uw letselschade zaak. Hierdoor krijgt u de schadevergoeding die u verdient.

Kwetsbare verkeersdeelnemer hoofdletsel schade lijdt fietsongeluk

Wel of geen letselschade advocaat inschakelen na fietsongeluk?

U hoeft geen ernstig ongeval te hebben gehad om recht te hebben op hulp. Ook bij minder zichtbaar letsel kan schade ontstaan. Loopt u inkomsten mis, heeft u medische kosten, of merkt u dat u beperkt bent in uw dagelijks leven?

In al deze gevallen is het verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen. Wij zorgen dat de tegenpartij aansprakelijk wordt gesteld en dat uw letselschade wordt verhaald. Daarbij kijken we naar wat er precies is gebeurd, wie de schade veroorzaakt en of er een proces-verbaal is opgemaakt.

Ook bij een auto ongeluk, slecht zicht of slecht wegdek kunt u aanspraak maken op een vergoeding. Heeft u bijvoorbeeld met uw hoofd de grond geraakt en daar klachten aan overgehouden? Dan is het belangrijk dat dit wordt vastgelegd door een arts.

Twijfelt u? Vraag het ons gewoon

U hoeft niet zelf in te schatten of u een letselschade advocaat nodig heeft. Dat doen wij voor u. Wij beoordelen uw situatie eerlijk en vrijblijvend, waardoor u nergens aan vast zit. Bent u als fietser aangereden en heeft u letselschade opgelopen? Dan is de kans groot dat u recht heeft op een schadevergoeding.

Neem vrijblijvend contact met ons op, laat ons meedenken en uw letselschade verhalen.

Fietser valt onder wet fietsers en heeft recht op schadevergoeding

Veelgestelde vragen schadevergoeding aanrijding fietser

Wie is aansprakelijk bij een fietsongeluk?

Dat hangt af van de situatie. Wordt een fietser aangereden door een auto of scooter? Dan is de tegenpartij meestal aansprakelijk. Bij een botsing tussen fietsers of met een voetganger kijken we wie de verkeersfout maakte. Wij beoordelen dit graag voor u.

Heb ik recht op schadevergoeding als ik zelf (deels) schuld had?

Ja, ook bij eigen schuld bestaat in veel gevallen recht op een (gedeeltelijke) schadevergoeding. Fietsers worden wettelijk beschermd als zogenoemde ‘zwakke verkeersdeelnemers’. In veel situaties moet de aansprakelijke partij alsnog een deel van de schade vergoeden.

Heb ik recht op schadevergoeding bij een aanrijding met een elektrische fiets?

Ja, in veel gevallen wel. Bent u als fietser aangereden door iemand op een elektrische fiets? Dan kijken we wie de verkeersfout heeft gemaakt. Als de ander de schade veroorzaakt, kunt u aanspraak maken op een schadevergoeding. Ook bij een e-bike geldt de wet voor fietsers, maar soms zijn er andere regels van toepassing.

Kan ik letselschade verhalen als de tegenpartij is doorgereden?

Ja, dat is vaak mogelijk. Bijvoorbeeld via het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit geldt bij een aanrijding met een motorvoertuig, ook als u de tegenpartij niet kent. U moet dan wel kunnen bewijzen dat er een ongeluk heeft plaatsgevonden.

Wat als ik ben aangereden door een andere fietser of voetganger?

Dan kijken we wie er fout zat. Heeft de ander een verkeersfout gemaakt? Dan kunnen wij de aansprakelijke partij aansprakelijk stellen. Ook bij een fietsongeluk zonder motorvoertuig is letselschade verhalen meestal mogelijk.

Wat te doen na een aanrijding met een fiets?

Breng uzelf eerst in veiligheid. Noteer de gegevens van de tegenpartij en zorg voor een ondertekend schadeformulier. Maak foto’s van het fiets ongeluk en laat uw letsel beoordelen door een arts.

Hoe bepaalt u de hoogte van een schadevergoeding?

De hoogte hangt af van het opgelopen letsel en de persoonlijke situatie. Denk aan medische kosten, gemiste inkomsten en immateriële schade (smartengeld), zoals pijn of beperkingen. Ook de ernst van het letsel en de duur van het herstel tellen mee.

Hoeveel schadevergoeding krijg ik bij een fietsongeval?

Dat verschilt per situatie. Bij ernstig letsel of blijvende klachten valt de vergoeding vaak hoger uit. Wij zorgen dat u de volledige schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft.

Welke verzekering dekt een fietsongeval?

Is u letselschade toegebracht door een ander? Dan wordt de letselschade vaak vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering van de tegenpartij. Bij een onbekende dader kan het Waarborgfonds Motorverkeer uitkomst bieden.

Wat dekt mijn verzekering als ik een fietser aangereden heb?

U bent als fietser of voetganger meestal verzekerd via uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Deze vergoedt de letselschade van de fietser, als u aansprakelijk bent. Reed u in een motorrijtuig, dan biedt de verzekering die gekoppeld is aan uw auto (de WAM-verzekering) dekking.

Veelgestelde vragen over schadevergoeding aanrijding fiets

Neem contact op