De uitbetaling van letselschade en belastingen

Jikke Stappaerts-Zijlmans 17-03-2020

De uitbetaling van letselschade en belastingen

Op 14 november 2018 dienden Tweede Kamerleden Leijten en Lodders een motie in. Een motie over letselschade vergoedingen. Zij constateerden dat ontvangers van een schadevergoeding in onzekerheid kunnen zitten over belastingclaims. Die onzekerheid kan meerdere oorzaken hebben:

 

1. De uitbetaling van letselschade en belasting in box 3

Bij de uitbetaling van letselschade ontvangt het slachtoffer vaak een hoog bedrag. De schadevergoeding overtreft het heffingsvrije vermogen vaak ruimschoots. Dit betekent dat het slachtoffer dan nog jarenlang belasting betaalt in box 3.

 

2. De uitbetaling van letselschade en de eigen bijdrage (Wlz)

Een hoge schadevergoeding leidt ook tot een hoge eigen bijdrage bij de Wlz. De Wlz is er voor mensen die 24 uur zorg nodig hebben. Dit kan oplopen tot € 2.419,40 per maand.

 

3. Geen recht op toeslagen bij de uitbetaling van letselschade

Na ontvangst van een hoge schadevergoeding bestaat er ook geen recht op toeslagen. Denk hierbij aan de huur- en zorgtoeslag.

‘Gevolgsschade’

De hiervoor genoemde schade kan gevolgschade worden genoemd. Een rekenkundig bureau kan die schade zo goed mogelijk in kaart brengen. De wet- en regelgeving wijzigt echter met enige regelmaat. Hierdoor pakt de gevolgschade in de praktijk vaak anders uit dan eerst werd berekend.

Bovendien wordt regelmatig geen rekenbureau ingeschakeld en is de gevolgschade grotendeels ongewis.

 

De vraag is nu: wat is er nodig?

Rechtszekerheid

Slachtoffervriendelijke belastingwetgeving zal de rechtszekerheid ten goede komen. Blijft of komt men onder bepaalde vermogensgrenzen dan:

 

  • is men geen (extra) belasting in box 3 meer verschuldigd
  • gaat de eigen bijdrage voor de Wlz omlaag en
  • komt men weer in aanmerking komen voor toeslagen.

Bij de uitbetaling van letselschade is het nu echter moeilijk om in te schatten wanneer dit het geval is.

Rechtsgelijkheid

Betere belastingwetgeving zorgt bovendien voor rechtsgelijkheid. Sommige uitkeringen en vergoedingen worden namelijk al aangemerkt als bijzonder vermogen. Dit bijzonder vermogen telt niet mee voor toeslagen. Voor de meeste letselschade vergoedingen geldt dit helaas niet.

Kortere duur letselschadezaken

Een wijziging in de belastingwetgeving kan de duur van de letselschadezaak verkorten. Er zal dan immers minder discussie zijn over de gevolgschade. Berekening hiervan door een rekenkundige kan dan achterwege blijven of eenvoudiger zijn.

Afsluitend

 

Helaas voelt de Minister van Financiën nog weinig voor een vrijstelling van letselschade vergoedingen. Ook voor de andere knelpunten is nog geen oplossing aangedragen.

 

Hopelijk hebben we binnen afzienbare termijn betere belastingwetgeving voor slachtoffers van letselschade.

Contact

Hebt u een vraag over de uitbetaling van letselschade? Of hebt u schade geleden als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeval. Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op.

Regio's Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Breda

De letselschade advocaten van Bewust Letselschade Advocaten zijn werkzaam in de regio's:

 

Neem contact op
Ons werkgebied Eindhoven Tilburg Breda Den Bosch